Peder og Sine
Peder og Sine blev gift i St. Mattheus Kirke på Vesterbro 16. December 1906 Han er 24 år, hun er 21.
Ungkarl; Farveriarbejder Søn af Husmand Anders Martin Jensen og Hustru Trine Wilhelmine Larsen F. i Rynkeby 2. Maj 1882 Peder Jensen Skydebanegade 9 B
Pige; Datter af ugift Maren Sørensen og udlagt Barnefader Ungkarl Kristian Christensen. Født i Hørby Sogn Aalborg Amt 19. Juni 1885 Nielsine Kristine Sørensen Senkelmarksgade 12 st.
Forlover: Brudeparets Fædre
Den 12.12.05 (p.r.b.) har de ejen lejlighed i Mysundegade nr.15,3 sal
i 1907 bor de i Knud Lavards gade nr.1 st.
november 1909 bor de i Sankelmarksgade 28, st. i 1910 flytter de til Dybølsgade 32,4.
Den 1 november 1914 er de flyttet ind i Bustrupgade nr 5,1 i en 3,1/2 værelses lejlighed. Huset er helt nyt. Det er bygget af Arbejdernes Boligforening startet i 1912 ( AAB ) De var lejer nr 14.
Man kunne få en lejlighed ved at være medlem af foreningen. Det kostede 2 kr. ca 3 timers arbejde for en faglært, over 4 timer for en ufaglært. Der udover skal der betales 40 kr til oblikatorisk andel i foreningen. Ca. en ugeløn for faglærte og 2 for ufaglærte. Forenings andelen kunne man spare op til ved at købe sparemærker som blev sat ind i en opsparingsbopg. Tilsidst var der boligandelen ca 6 månders løn.*1 (AAB).
Peter arbejder som tømrere hos DSB men er måske ikke udlært tømrer da han altid står i folketælllingerne som arbejdsmand. Hans far var tømrer og husmand.
Familien mener han sad i representantskabet i AAB så har han også sidet i afdelingsbestyrelsen. Han var socialdemokrart og aktiv i st. Matheus kirke.
Ft-1916 Bustrupgade 5 1. Jensen, Peder. Jernbanearbejder De Danske Statsbaner, Indkomst 1600.- Tilsammenligning tjente en tybograf i samme opgang 2950,- en maskinist 1200,- og en kvinelig fabriks arbejder 600.-
FT-1921 Bustrupgade 5 1,th Jensen, Peder. Banearbejder DSB Jensen, Nielsine Kristine. Husmoder. børnene er 14 og 13 år gamle.
Ft-1930 Bustrupgade 3, 4. Jensen, Peder Banearbejder DSB. Jensen, Nielsine Kristine , Husmoder. Jensen, Harry Hilmar Peder Kontorist Københavns Sporveje. Jensen, Ester Thyra Ekseptrise C. Schous Fab.a/s
i 1940 flytter Sine ned i nr 9, 1 th i en 3 værelses.
Børn:
Harry Hilmar Peder Maj 1807
Ester Thyra Juli 1908 på den kongeligefødselsstiftelse.
juli 1908 Knud Lavardsgade 1,th ( kgl fødselsstiftelse )
po.reg.bl.07.26.08.
* 1 oplysninger om priser fra " På vej til bedre boliger " Jørgern Larsen AAB Arbejdernes Andels-Boligforening 1912-1987
Sine fra Hobro
Sine var født i Hørby ved Hobro udenfor ægteskab.
mere kommer
Sine kom til københavn i 1903 fra Thisted sammen med sine plejeforældre Vilhelm Thomsen og Sørine Sørensen og 4 plejesøskende. Da hun bliver gift er hun stryerske men hun har også været tjenstepige hos en rig slagterfamilie. Vilhelm Thomsen var sadelmager. De bode i Valdemarsgade i en lille lejlighed. Vilhelm blev altid omtalt som " Den gamle i Valdemarsgade " Når de havde penge gik børnene i privatskole, når de ikke havede penge i kommuneskolen. Børne var altid pene og velklædte og de gik til dans. ( ED )
Sine, mand og børn besøgte familiens gård i Hørby i julen og tog til "Jyl" med børnebørne om sommeren i 1950'erne. Det var en stor gård med 70 kør. Sines tante Laura og sønnen Jens bode på gården. Sines mor var gift og bode i Mariager. ( AD )
Sine vaskede trapper i bustrupgade 1 - 9. ca til Peder dør.
Peter fra Fyn
Peder er født i et husmandssted i Rynkeby på Fyn, Han kom ud at tjene som 7 årige. De var 10 børn og der var ikke altid mad nok.
Peder kom til København i 1902. i løbet af de næste år bor han til leje 10 forskelige steder.
Han havde i mange år et skydetelt på pilealle ved de små haver. ( AD )
mere kommer
Da Peter døde i 1936 var der 72 sorte biler til begravelsen!!! ( AD, JPD, ED ) Alle har gået op i det, men de har også fyldt hele Enghave plads op.
Ester
Født på den kongeligefødselsstiftelse Juli 1908. mere kommer
Harry var født samme dag som sin far. der blev hold fødselsdags fest med mad og gaver. Sine havde fødselsdag i juni De spiste altid stegt kylling og jordbær. Sine fik en lavendelsæbe i fødselsdagsgave. Ester havde fødselsdag en månede senere den blev ikke holdt. ( ED ) Den gamle i Valdemarsgade købte både sko og tøj til Ester. han var foraget over at Peder var for nærig til at give pigen ordenlige sko til en stor fest familien skulle til og købte laksko til hende. Harry havde fået nyt tøj og laksko. ( HJ )
Sine og Harry åd dag gamle kager ( billige hos bageren ) hver eftermiddag når børnene kom hjem fra skole. Ester kunne ikke lide det. Når Peder kom hjem spiste de kold øllebrød med varmt øl på! det kunne Ester ikke få ned. hun ente på svagbørns koloni hvor hun heller ikke kunne spise noget. ( AD ) ( sikkert en fødevare allegi. alle vi andre har det )
Harry fik en kontor plads ( handelsskole ) Ester ville også gerne på kontor men det ville Peder ikke så hun kom i butiks lære. hun var bitter over det hele livet.
Oplysninger fra
( AD ) Annelise, Barnebarn.
( JD ) Jørgen Peter, Barnebarn
( ED ) Ester
( HJ ) Harry
( p.r.b. ) Politiets registerblade.
(AAB) På vej til bedre boliger AAB 1912-1287 af Jørgern Larsen
Seneste kommentarer
Min mormor var søster til Peder Jensen. Jeg har mindeord om ham og billeder af hans forældre og tegninger af huset i Rynkeby.
I kan finde flere oplysninger om Ditzel-familien i den lille bog: "Maskinsætter Bruno Ditzels Levnedsskildring." Trykt i Viborg i 2014.
Min tip tip oldefar var Hans Clausen og min tip oldefar var Ole Hansen. Min tip oldemor var Margrethe Olsen datter af Ole Jensen lundsbjerggård
Hej.
Carl og Sophie er mine tipoldeforældre. Alfred Valdemar Gottlieb D. er min oldefar. Hans søn Bruno Harald Gottlieb D. er min morfar.
Jeg har flere oplysninger hvis du er interesseret. Mvh. Eigil