Hans og Elisabeth Olsen med næsten alle børn ca 1914

 • Hans Claus Olsen

  Født 7 April 1861 i Eggeslevmagle, Vester Flakkebjerg, Sorø
  Død Marts 1944 83 år gammel

  Billedskærer
  Lærer ved håndværkerskolen Vallekilde Højskole

 • Elisabeth Jensen

  Født 12 August 1872 i Hørve
  Død September 1947 75 år gammel

 • Gråspurv på Elle-gren

  Spurv fra spisestue stol lavet af Hans Olsen

Elisabeth med Asger og Ester

Barnebarnet Ruth :

De var meget religøse grundtvigianere og meget præget af højskole tanken. I alle værelserne var der billeder fra biblen. Farmor holdt meget af at jeg, så snart jeg kunne læse, læste historie fra bibelen op for hende.

Farfar havde et stort snedker og billedskærerværksted med flere snedkersvende og lærlinge, desuden var der 2 piger til hjælp i huset.Det var jo mange mennsker at opvarte, onkel Svend og onkel Ejvind kom også til måltiderne, der har tit været 15-20 mennesker til spisning. Måltiderne føltes meget højtidelige for os børn. Inden vi startede med maden skulle der bedes bordbøn og vi fik tit irettesættelser når vi var for sultne og startede for tidligt, så spiste man i stilhed og efter måltidet var der også en takkebøn fordi vi havde haft noget at spise når så mange i verden sultede.

Jeg erindre tydeligt en vinter hvor vi skulle tilbringe nogle juledage hos farmor og farfar. Det var koldt med snestorm, men på Hørve station stod farfar og ventede på os, han var kørt fra Vallekilde på cykel, havde fået fat i en taxa så vi kunne blive kørt til Vallekilde i bil men han holdt på at ville cykle hjem selv. Jeg havde så ondt af den gamle mand, på det tidspunkt må han have været sidst i 70erne, der cyklede ude i kulden mens vi sad i den varme bil. Sådan kunne han også være, selvom vi ofte synes han var streng, jeg måtte for eksempel aldrig komme på værkstedet, kun en gang har jeg været der, sat op på et bord et par minutter, han var meget bange for at vi skulle komme til skade på de store rundsave og andet skarpt værktøj samt den meget varme møbellim der altid stod og kogte på et gammelt komfur. Senere har tante Bebs som var gift med onkel Børge fortalt mig at han var en meget forstående og elskelig mand som hun havde haft mange gode samtaler med.

Min farmor var altid sød og omsogsfuld, men hun havde travlt med husholdningen. Pigerne, svendene og lærlingene boede jo hos dem i værelser der lå på etagen over værkstedet.

Eva,Sigmund,legekammerat,Ester og Asger med sin ged

Hans og Elisabeth blev gift i korskirken i Vallekilde d.17 september 1892

Hans er 31 år og lærer ved håndværkerskolen på Vallekilde Højskole. Elisabeth er 20 år gammel.

Forloverne var; Bygmester i Vallekilde Andreas Bentsen og gårdmand i Vejlby Jens Hansen

De fik 9 børn over en periode på ca 20 år. 3 af dem døde i deres levetid.

Hans var elev på Vallekilde Højskoles håndværkerskole i vinteren 1884 - 1885. I 1887 blev han ansat som lærer på håndværkerskolen. Efter håndværkskolen blev nedlagt i 1912 var hans leder af håndværkerundervisningen. han stoppede som lære i 1919 efter 32 år. ( Vallekilde arkivet )

 

Børn

Svend Juli 1893                          1909 - billedskære lærling

Ejvind august 1894                      1909 - billedskære lærling

Helge marts 1897                        Kaptajn og Skibsinspektør

Sigmund august 1898                   Snedkersvend. Død i Paris i april 1926 27 år gammel

Lillebror 1900                             Død 2 månder gammel

Asger april 1902                          Fabrikant

Ester juli 1904                            Translatør

Eva maj 1909                              Død i juni 1926 17 år gammel

Børge marts 1916                       Møbelarkitekt

Elever: Astrid Noark

Astrid Noark var elev på håndværkerskolen 1906 - 1908. Da hun var eneste pige på håndværkerskolen bode hun hos familien. Det vil sige hun bode på loftet sammen med 3-4 lærlinge og Margrthe Olsen. Familien husker hende kun som " en underlig dame der bode hos dem". Hun har formentligt ikke kunne indordne sig under deres strenge Grundvianske tro.

 

 

 

Tak til Ruth Møller